Halka Açılmayı Hedefliyoruz Onur Diker Mayıs 26, 2022

Halka Açılmayı Hedefliyoruz

Karmasis CEO’su Murat Eraydın, 2003 yılından beri tamamen yerli sermaye ile siber güvenlik çözümleri ve denetleme ürünleri geliştirdiklerini söylüyor. Karmasis’in gelecek dönem hedeflerinde halka arz süreci olduğunun bilgisini paylaşıyor.

Pandemi süreci hemen her sektör için dijital dönüşümü zorunlu kıldı. Bilgi ve veri teknolojileri üreticisi olarak, dünyada ve ülkemizde bu konudaki gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?

Sürecin gerektirdiği hızlı dönüşüm ve dijitalleşme ihtiyacı, hazırlıksız olan kurumlar için olası siber tehlikelerin artmasına da zemin hazırladı. Pandemi döneminde ülkemizde veri ihlallerinde yaşanan yüzde 40 artış da bunun bir göstergesi. Eğer tüm taraflar için güvenli bir dijital dönüşümden bahsediyorsak, bunun için siber güvenliğin ilk sırada gelmesi gerekiyor. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kurumların bu alana yaptıkları yatırımlar da hızla artıyor.

Belirttiğiniz gibi teknoloji sektöründeki gelişmelerle birlikte veri güvenliği hiç olmadığı kadar önem kazandı. Pandemi sürecinde artan veri ihlallerini de düşünürsek, kurumların ihlal olaylarını yaşanmadan önce tahmin etmesi için neler yapması gerekiyor?

İnsan faktörünün kontrolü, bilgi güvenliğini sağlamak ve olası risklerin önüne geçmek için hayati önem taşıyor. Özellikle evden çalışma dönemine geçtiğimiz şu dönemde, şirketlerin sunucularına uzaktan erişim sağlayan kişilerin yaptığı işlemlerin kayıt altına alınması gerektiğinin altını çiziyoruz. Tehditleri önceden algılayabilen araçlardan faydalanmak da veri ihlallerine karşı alınması gereken önlemler arasında. Müşterilerimizden gelen talepler üzerine geliştirdiğimiz Dataskope (Database Activity Monitoring) bu ihtiyaca yanıt veriyor. Veritabanı sistemlerinizde admin tarafından gerçekleşen aktiviteleri kayıt altına alıyor ve yapılan erişimlerin, değişikliklerin planlı ve istenen şekilde olduğunu denetlemeye imkan sağlıyor.

Ar-ge yatırımlarınızın çoğunu sahiplenen bilgi ve güvenlik teknolojilerine değinirsek, Karmasis bu alanda ileriye dönük ne gibi çalışmalar planlıyor?

2003 yılından beri tamamen yerli sermaye ile siber güvenlik çözümleri ve denetleme ürünleri geliştiriyoruz. Her yıl istikrarlı bir büyüme elde ettiğimizi söyleyebilirim. Ar-ge yatırımlarımızın bunda büyük payı var. Ar-ge ekibimizle mevcut ürünlerimize yeni özellikler katmanın yanı sıra özellikle siber güvenlik alanında tasarladığımız yeni ürün ve hizmetler ile yurt dışına yazılım ihracatına hız veriyoruz. Yakın zamanda sektörde söz sahibi Kafein Teknoloji’nin iştirakleri arasına girdik. Bu yatırımı, gelecek sene için hedeflediğimiz halka arz sürecimiz takip edecek.